Thursday, June 17, 2010

"Wide Blue Yonder får premiere i april"

Wide Blue Yonder får premiere i april

Skandalen rundt Haugesunds-filmen «Wide Blue Yonder» får en god utgang. Tre millioner kroner er skaffet til fordeling på stab og skuespillere. I april blir det norgespremiere.

Kristin Aalen, aftenbladet.no, 26.01.2010

INNSPILLING: Innspilling av den britisk-norske filmen White Blue Yonder i Haugesund sommeren 2007. På dette tidspunkt ante ikke stab og skuespillere at produsentene manglet millioner av kroner. (Foto: Signe Christine Urdal) (Foto: Signe Christine Urdal)

– Historien, som mest handler om inkompetanse og uredelighet, får endelig en lykkelig løsning, sier Sverre Pedersen, leder i Norsk filmforbund.

I morgen drar han til London for å få bekreftet at alt er i rute. Egil Ødegård i filmbyrået Europafilm tror premieredatoen blir 9. april.

Dermed er en over to år lang kamp for de økonomiske rettighetene til en filmstab og en rekke norske skuespillere endelig over.

– Da penger kom inn på konto for en tid siden, frigjorde vi lydopptakene som vi tok beslag i høsten 2007, sier Pedersen.

Tre millioner

– Hvordan klarte dere å få til en løsning?

– Bjarne Hareide i produsentselskapet Euromax og jeg klarte å reise friske, norske penger. Nå får de involverte betalt, om ikke alt de har til gode, så iallfall en akseptabel sum.

Den verst tenkelige løsning var at alt ville gått tapt og at filmen aldri ble ferdig, mener Pedersen.

– Den totale gjelden til norske kreditorer er på 17-18 millioner kroner hvorav skuespillere og stab har 6 millioner kroner til gode. Etter en relativt konstruktiv prosess med kreditorene ble vi enige om at skuespillere og stab skulle få først av pengene vi skaffet. Mange, blant annet frilansere, ville ellers blitt hardt rammet.

Haugesund

Den største sponsoren er rederiet Eidesvik i Haugesund. Den svarte komedien «Wide blue yonder» handler om en gammel sjøulk som skal begrave en venn. Filmen ble spilt inn sommeren 2007.

Opprinnelig klippet regissør Robert Young en grovversjon uten lyd.

– Men sist sommer, da en løsning var i sikte, ble en av Europas dyktigste klippere, danske Anders Refn, trukket inn. Han klippet om hele filmen, og det gjorde underverker. Nå er det blitt en fin film.

No comments: