Wednesday, October 6, 2010

"Den Norske Kremen: Norges 25 Beste Skuespillere Noensinne!"

We could have hoped for a description more original than "a Norwegian Stellan Skarsgård", but since one of the things that we most admire about Mr Ousdal is the range of his talents -- from the sweetly stupid Babb to the single-mindedly intense Roald Amundsen to the truly frightening Quisling -- we shan't quibble with the reasoning behind his inclusion on this list.

Den Norske Kremen: Norges 25 Beste Skuespillere Noensinne!

Tekst: Baard Marius Barstein, Christian Teisnes, Martin Bergesen, Tore Løchstøer Hauge og Victor Josefsen, Spirit.no, 6 Oktober 2010


25. Sverre Anker Ousdal
En norsk Stellan Skarsgård, en mann for de store anledningene og mannen som spilte Fleksnes sin fetter. Respekt.

24. Henny Moan
Den nordnorske spiriten hennes har strålet med full power ut fra scene og TV helt fra 50-tallet, og i fjor fikk hun Amandas ærespris.

23. Trond Fausa Aurvåg
Han er regissør også – hans kortfilm Alene Menn Sammen klinket også til seg en Amanda i 2006 – men vi foretrekker han foran kamera.

22. Leif Juster
Når en mann blir fengslet av nazistene under krigen for å nekte å spille inn propaganda sier det sitt.

21. Jack Fjeldstad
Minneverdige opptredener: På film har han blant annet en frekk rolle som kelner i Den forsvundne pølsemaker fra 1941 (”Norges største lattersuksess”), og på teater som tittelrolleinnehaver i Vaktmesteren. En rolle han vant kritikerprisen for.

20. Jorunn Kjellsby
Spesielt det tette samarbeidet med Wam og Vennerød hvor Kjellsby medvirket i hele 15 spillefilmer, deriblant legendariske Lasse og Geir har resultert i en rekke minneverdige øyeblikk.

19. Anne Marit Jacobsen
Er dette Norges mest likendes bestemor? Anne Marit Jacobsens fysiske persona er en kombinasjon som spenner fra godslig og lun, fra varm til from, men også alltid en anelse streng.

18. Aud Schønemann
Muligens den mest folkekjære skuespillerinnen i det 20. århundre.

17. Toralv Maurstad
Et nasjonalikon og institusjon i norsk teater og film: Teatersjef, skuespiller, sanger og instruktør.

16. Anders Baasmo Christiansen
Unorsk i skuespillerstilen og var fullt fortjent Norges bidrag som årets «Shooting Star» under filmfestivalen i Berlin 2010.

15. Sven Nordin
Hans kraft kommer nok best frem på teaterscenen, men som den elskverdige Kjell-Bjarne i Elling-filmene var han uslåelig.

14. Fridtjov Såheim
Det er muligens hans rolle i den undervurderte og oversette Sammen (2009) som tydeligst viser hans enorme bredde som skuespiller.

13. Kjersti Holmen
Ikke bare er hun en av landes dyktigste skuespillerinner, hun er også opphavet til mangt et knust tenåringshjerte. Vis oss den gutten som ikke har vært forelsket i Kjersti Holmen.

12. Aksel Hennie
Er Aksel Hennie norsk films aller sikreste kort? Det kan virke som alt han tar i blir til gull.

11. Ane Dahl Torp
Torps popularitet økte med hennes unike evne til å fylle sine karakterer med en uforklarlig gåtefullhet.

10. Wenche Foss
Norsk film og scenelivs store diva. Fullt fortjent sådan.

9. Rolv Wesenlund
Rolv Wesenlund er Fleksnes og Fleksnes er Rolv Wesenlund. Uten tvil det morsomste som har blitt vist av norsk komedie noensinne.

8. Maria Bonnevie
Kjendisforhold og latterlige good looks eller ei – de største overskriftene er det allikevel hennes rolletolkninger i filmer som Jerusalem (1996), Insomnia (1997) og Den 13. Krigeren (1999) som har fått.

7. Henki Kolstad
En nasjonalhelligdom, noe de sinte reaksjonene på Åpen Post-parodien for en del år siden viste til gangs. Man kødder ikke med kongen!

6. Helge Jordal
Helge entret podiet, rufsete og ujålete, i Orions Belte (1985), og dermed hadde Norge laget en spennende actionfilm!

5. Espen Skjønberg
Norsk film har gått gjennom mange epoker og stilskifter og Espen Skjønberg har overlevd dem alle, med både Æres-Amandaen, St.Olavs Orden, Norsk kulturråds ærespris og Oslo bys kunstnerpris i boks. En av Norsk films grand ol` men.

4. Kristoffer Joner
Kristoffer Joner er allerede en legende. Han er en levende underdoghistorie, og alle elsker en god underdog. Alle elsker Kristoffer Joner, og for hans Storebrandparodi alene fortjener han sitt navn i marmor.

3. Bjørn Floberg
Det er lett å glemme at vi har eminente karakterskuespillere her i Norge, som Bjørn Floberg. En skummel jævel på teater, tv og ikke minst på det hvite lerretet.

2. Liv Ullmann
I fare for å opprøre alle dere som elsker kjære Wenche Foss – Liv Ullmann er Norges mest legendariske kvinnelige skuespillerinne noensinne, Norges eneste fullblods internasjonale filmstjerne.

1. Bjørn Sundquist
Han har forsvart de store rollene sine med glans, og ofte stjålet showet med smårollene sine. Det er nesten blitt en regel: Om så filmen du har laga generelt er et stykke ræv, kan du i det minste trøste deg med at folk vil sitte og glede seg til den ene scenen hvor Bjørn er med.

No comments: