Tuesday, November 12, 2013

Teppefall for Kong Sverre

Teppefall for Kong Sverre

På lørdag gikk Sverre Anker Ousdal (69) på scenen i sin siste forestilling - som den mektige Kong Lear av William Shakespeare. Avslutningen blir ikke som han hadde tenkt seg. For fem år siden mistet han synet.

Av Kristine Hovda
Publisert 09.11.2013, NRK

Siste rolle: Regissør Stein Winge og hovedrolleinnehaver Sverre Anker Ousdal har kjent hverandre fra Teaterskolen for femti år siden. Nå skal Ousdal gjøre sin aller siste rolle før han går av med pensjon. Foto: Kristine Hovda / NRK

Den markante skuespilleren gikk ut av Teaterskolen i 1965. NRK har fulgt ham under forberedelsene til hans siste forestilling.

 – Nå er vi midt i prøvene på dette stykket, Kong Lear, som Stein Winge setter opp. Han er en gammel klassekamerat fra Teaterskolen. Det er akkurat den samme følelsen som da jeg begynte. Dette får jeg ikke til, dette går ikke - jeg får det ikke til.

 Sverre Anker Ousdal tenker seg om.

 – Av og til så går det jo ikke, det blir rene skjære fiaskoen, sier han.

Men som regel går det bra.

Den blonde, høyreiste sørlendingen har vært skuespiller i over femti år. Fast ansatt på Nationaltheateret siden 1970. Han er en av Norges mest brukte filmskuespillere og har gjort stor suksess også i utlandet. Samboer med kollega Kjersti Holmen. Far til Mads Ousdal. Æresmedlem i Norsk skuespillerforbund og Ridder av første klasse av Sankt Olavs orden. 

For fem år siden fikk Sverre Anker Ousdal kreft. Da legene opererte ut svulsten, gjorde de en feil. Mangel på surstoff under narkosen gjorde Ousdal var nesten blind da han våknet.

 – På ett øye er jeg helt sort, og på det andre ser jeg så vidt. Men jeg klarer meg på teateret her. Dette yrket er sånn at vi gjør det samme, du tar en bok, setter deg, leser, setter den tilbake. Uttrykket «jeg kan arrangementet i blinde» skjønner jeg betydningen av nå. Men det er klart, jeg har jo lyst å se mine kjære rundt meg, hvordan de ser ut, barnebarna som vokser opp. Det savner jeg jo, sier han.


Sverre har vært helt i Barne-TV som Babb i Klabb og Babb. Han har spilt i TV-seriene Grenseland og Blodsbånd og i filmer som Orions Belte, Kristin Lavransdatter, Insomnia og Salmer fra kjøkkenet.

Han har gjort alt av store roller på Nationaltheateret. Utenom én. I høst setter Nationaltheateret opp tragedien Kong Lear av William Shakespeare, om den mektige kongen som skal fordele arven mellom barna før han går i graven. Han krever kjærlighet fra døtrene sine, men ser ikke at han har vært en elendig far.

Sverre har hovedrollen. Nervene stiger i takt med at premieredatoen nærmer seg.

– Jeg forundrer meg over at det er så kort fra hat til kjærlighet hos kong Lear. Selv er jeg mer langdryg fra raseri til lede. At han blir så rasende og gal når hans døtre ikke gjør som han sier og har forventet, det synes jeg også er...

Han sukker.

– Men det er noe der. Jeg kan ikke si så mye annet enn at, herregud for en fyr altså.

– Denne gangen har du ikke mulighet til å gjøre det godt igjen?

– Hva tenker du på? Med neste stykke?

Ousdal smiler skjevt.

– Nei, men når lysene slukkes for en forestilling så er det borte. Det finnes ikke, annet enn i publikums hode. Teater er jo øyeblikkets kunst. Når det er slutt så er det slutt. Og godt er det kanskje.

En ny premiere venter Sverre på den andre siden av teaterscenen. Nå må han finne ut av livet som pensjonist. Planene han hadde lagt, finsnekringen, modellbåtbyggingen, turene langs sjøen ved sommerhuset på Lista, alt må revurderes. Men Ousdal er ikke typen som gir opp uten kamp.

– Og så har jeg jo en sønn som er her på teateret. Jeg får følge med på ham da.

Venner: Nils Ole Oftebro og Sverre Anker Ousdal diskuterer lavmælt mens de andre skuespillerne forbereder seg til ny prøvegjennomgang. Foto: Kristine Hovda / NRK

Wednesday, May 8, 2013

Om '"Kong Lear"

Ousdal = Lear. Well, we have to say, it's about time.

Sverre Anker Ousdal og Stein Winge om King Lear. Bautaer både i kulturell og fysisk forstand. Ousdal hadde forøvrig kun en kommentar: "Det er ikke tilstrekkelig å snakke min venn, du må skape noe. Derfor er jeg stille fra nå av." Kild: Radionova.

 
Regissør Stein Winge (t.h) setter opp Kong Lear med Sverre Anker Ousdal i hovedrollen. Foto: Vidar Ruud, ANB. Kild: Namdalsavisa.no.

Bautaer: Sverre Anker Ousdal skal spille kong Lear i sitt aller siste stykke før han blir pensjonist. Stein Winge regisserer - bak teatersjef Hanne Tømta. Foto: Anders Grønneberg. Kild: Dagbladet.no.

Kild: Nationaltheatret.

Tuesday, May 7, 2013

"Går av som teaterkonge «Kong Lear» blir Sverre Anker Ousdals siste teaterstykke"

Går av som teaterkonge «Kong Lear» blir Sverre Anker Ousdals siste teaterstykke 

Anders Grønneberg
Dagbladet.no, 6. mai 2013

Siste akt: Sverre Anker Ousdal takker for seg på Nationaltheatret med rollen som kong Lear - her med regiissør Stein Winge. Foto: Anders Grønneberg

I dag, tirsdag 6. mai, offentliggjør Nationaltheatret høstens åtte forestillinger.

Et stykke det knyttes store forbentinger til, er Sverre Anker Ousdals (68) sorti som skuespiller.

Fra «Onkel Vanja» til «Kong Lear» Han skal spille det klassiske «Kong Lear» av William Shakespeare - i regi av en annen stor teatepersonlighet, Stein Winge.

For tida spiller han i Liv Ullmanns oppsetning av Anton Tsjekhovs «Onkel Vanja» på Nationaltheatret.

Tragedien om kong Lear er et av Shakespeares mesterverk. Stykket handler om en konge som vil fraskrive seg ansvar, men samtidig beholde både makt og myndighet.

Svensk kraft

- Han er en av de mest egosentriske, selvopptatte og herskesyke skikkelser forfatteren har skapt. Både som lederskikkelse og som far, er kong Lear en karakter som like gjerne kunne eksistert i dag, sier Jannik Finstad Wiberg ved Nationaltheatrets informasjonsavdeling.

Thursday, February 14, 2013

"Onkel Vanja"

"Onkel Vanja Av Anton Tsjekhov. Bearbeidet av Liv Ullmann, basert på David Mamets versjon.Oversatt av Knut Ofstad. Premiere 16. februar på Hovedscenen. Scenografi: Milja Salovaara. Foto: Erik Aavatsmark.På bildet: Sverre Anker Ousdal (Professor Serebrjakov) og Anneke von der Lippe (Jelena)."

"Onkel Vanja Av Anton Tsjekhov. Bearbeidet av Liv Ullmann, basert på David Mamets versjon.Oversatt av Knut Ofstad. Premiere 16. februar på Hovedscenen. Scenografi: Milja Salovaara. Foto: Erik Aavatsmark.På bildet Anneke von der Lippe (Jelena), Sverre Anker Ousdal (Professor Serebrjakov) og Anders Mordal (Telegin)."

Kild: Nationaltheatret.

"Klart for 'Onkel Vanja'"

Klart for «Onkel Vanja»

Pressen fikk tirsdag en smakebit på den premiereklare klassikeren «Onkel Vanja».

Sogn Avis, 12.02.2013

Liv Ullmann har regien på Onkel Vanja. Anders Baasmo Christiansen har en av hovedrollene i stykket. 

Stykket får nytt liv på Nationaltheatret i Oslo – i ingen ringere enn Liv Ullmanns regi.

Denne oppsetningen av Anton Tsjekhovs klassiker er bearbeidet av Ullmann og basert på David Mamets versjon, meldes det fra teaterhold.

Det er Knut Ofstad som står for den norske oversettelsen.

Liv Ullmann debuterer som regissør på Nationaltheatret med stykket som hun har beskrevet som en av sine favoritter. Samtidig vender hun tilbake til teatret hun forlot som skuespiller for over 40 år siden.

 – Prøvene går fantastisk fint. Skuespillerne er storartede. Jeg vet ikke hvem jeg er mest forelsket i, uttalte Ullmann til NTB i tidligere i vinter.

I rollene møter vi Anders Baasmo Christiansen i tittelrollen som onkel Vanja. Sverre Anker Ousdal, Anneke von der Lippe, Øystein Røger, Stine Mari Fyrileiv, Kari Simonsen, Anders Mordal og Frøydis Armand bekler de andre rollene.

Handlingen i stykket er fullt av drama, sjalusi og konflikter. Som mange av Tsjekhovs stykker handler det om mennesker som elsker og ikke blir elsket tilbake, og om å akseptere et liv som ikke ble det man drømte om.

Men ifølge teatret vanker det også både humor og selvinnsikt.

Anders Baasmo Christiansen kjenner Ullmann godt etter å ha vært på tur med henne landet rundt med Riksteatrets suksessoppsetning «Lang dags ferd mot natt» i 2010.

Baasmo Christiansen og Øystein Røger har ikke bare dansescener i «Onkel Vanja». De imponerer også med kraftfull russisk korsang.

– Jeg har plutselig fått noen skuespillere som også er operasangere og dansere. Det er bare så fantastisk. Vi har ikke orkester og vi bruker ikke kunstig musikk. Vi er vårt eget orkester og vårt eget sangkor. Når det spilles piano, er det en av skuespillerne som gjør det, uttalte Liv Ullmann under prøvene i vinter.

«Onkel Vanja» i Ullmanns tapping får premiere på Hovedscenen 16. februar.