Thursday, February 14, 2013

"Klart for 'Onkel Vanja'"

Klart for «Onkel Vanja»

Pressen fikk tirsdag en smakebit på den premiereklare klassikeren «Onkel Vanja».

Sogn Avis, 12.02.2013

Liv Ullmann har regien på Onkel Vanja. Anders Baasmo Christiansen har en av hovedrollene i stykket. 

Stykket får nytt liv på Nationaltheatret i Oslo – i ingen ringere enn Liv Ullmanns regi.

Denne oppsetningen av Anton Tsjekhovs klassiker er bearbeidet av Ullmann og basert på David Mamets versjon, meldes det fra teaterhold.

Det er Knut Ofstad som står for den norske oversettelsen.

Liv Ullmann debuterer som regissør på Nationaltheatret med stykket som hun har beskrevet som en av sine favoritter. Samtidig vender hun tilbake til teatret hun forlot som skuespiller for over 40 år siden.

 – Prøvene går fantastisk fint. Skuespillerne er storartede. Jeg vet ikke hvem jeg er mest forelsket i, uttalte Ullmann til NTB i tidligere i vinter.

I rollene møter vi Anders Baasmo Christiansen i tittelrollen som onkel Vanja. Sverre Anker Ousdal, Anneke von der Lippe, Øystein Røger, Stine Mari Fyrileiv, Kari Simonsen, Anders Mordal og Frøydis Armand bekler de andre rollene.

Handlingen i stykket er fullt av drama, sjalusi og konflikter. Som mange av Tsjekhovs stykker handler det om mennesker som elsker og ikke blir elsket tilbake, og om å akseptere et liv som ikke ble det man drømte om.

Men ifølge teatret vanker det også både humor og selvinnsikt.

Anders Baasmo Christiansen kjenner Ullmann godt etter å ha vært på tur med henne landet rundt med Riksteatrets suksessoppsetning «Lang dags ferd mot natt» i 2010.

Baasmo Christiansen og Øystein Røger har ikke bare dansescener i «Onkel Vanja». De imponerer også med kraftfull russisk korsang.

– Jeg har plutselig fått noen skuespillere som også er operasangere og dansere. Det er bare så fantastisk. Vi har ikke orkester og vi bruker ikke kunstig musikk. Vi er vårt eget orkester og vårt eget sangkor. Når det spilles piano, er det en av skuespillerne som gjør det, uttalte Liv Ullmann under prøvene i vinter.

«Onkel Vanja» i Ullmanns tapping får premiere på Hovedscenen 16. februar.

No comments: