Saturday, December 29, 2012

"Ble blind etter kreftoperasjon"

Ble blind etter kreftoperasjon

Skuespiller Sverre Anker Ousdal mistet synet etter en kreftoperasjon i 2008.

Martin Norderhaug, seher.no, 28. dec 2012


Tidlig i 2008 ble skuespiller Sverre Anker Ousdal (68) rammet av leverkreft. Nå er han frisk fra sykdommen, men når Ousdal våknet opp fra kreftoperasjonen var han blind.

I følge avisen Agder fant legene ut at 68-åringens synsnerve hadde fått for lite surstoff, noe som skjer i ett av 250.000 tilfeller.

- Det var veldig mørkt. De sa det er naturlig at man ikke ser så godt. Det gikk noen timer, og jeg så fremdeles ikke noe. Da ble jeg undersøkt, og legen sa at han så en skade på synsnerven, sier Ousdal til avisen.

Et par dager senere fikk derimot skuespilleren deler av synet tilbake, og fungerer i dag omtrent som normalt ute blant folk, til tross for at han nesten er blind. Han kan imidlertidig ikke lenger kjøre bil, lese eller se på TV.

Ousdal har siden synet sviktet spilt i fire skuespill, og ovenfor VG innrømmer han at det er en utfordring og ikke kunne lese sine egne replikker.

- Jeg har jernvilje, og klarer det jeg vil. Men forholdene er lagt fantastisk til rette, og jeg har fått veldig god hjelp. Det hade nok ikke gått uten så mange flotte medhjelpere.

Fryktet at faren ville dø 

Skuespilleren fikk et voldsomt sjokk da pappa Sverre Anker Ousdal fikk kreftbeskjeden.

Hedda Fannemel Espeli, seher.no, 27. nov 2011

Far og sønn: Skuespillerne Sverre Anker Ousdal (t.v) og Mads Ousdal har stått på scenen sammen flere ganger - her avbildet i tospann i teaterstykket «Hjemkomsten», som hadde premiere på Nationaltheatret i april 2007. I 2008 fikk Sverre kreftbeskjeden, og sønnen var redd han kom til å miste faren.

Den norske skuespilleren Mads Ousdal (40), kjent fra blant annet «Kommandør Treholt & Ninjatroppen», fikk en skjellsettende nyhet for vel tre og et halvt år siden.

Pappa og skuespiller Sverre Anker Ousdal (67) fortalte familien at han hadde fått kreft og trengte en ny lever. Kreftbeskjeden lamslo Ousdal den yngre og resten av familien.

- For meg hadde kreft vært ensbetydende med død. Så når det kom så tett innpå, ble det et voldsomt sjokk. Da han fortalte det, tenkte jeg: «Hva skjer nå? Noe spiser opp kroppen hans, hva gjør vi?», sier 40-åringen i et intervju med Dagbladet Søndag.

Legene ble en god støtte for familien, som fortalte dem at de skulle bli «spesialister på kreft» og stole på at det kom til å gå bra med «Orions belte»-stjernen.

- Vi fokuserte på saken og sykdommen, i stedet for redselen. Ikke å vite er det verste, likevel var det et sjokk. Etterhvert skjønte vi at det kunne gå bra, men så fikk vi et tilbakeslag. Han gikk og ventet på en ny lever - og plutselig kom den. Det er vanskelig å få ny lever, du må oppfylle en del kriterier, og det er ikke sikkert kroppen vil ta den imot, sier den «Arme riddere»-aktuelle skuespilleren til Dagbladet Søndag.

 I dag er heldigvis skuespillerlegenden Sverre Anker Ousdal kreftfri, men sønnen hans innrømmer at den tunge sykdomstiden har fått ham til å innse hvor viktig det er å ta vare på dem man er glad i, i dette forgjengelige livet.

No comments: