Tuesday, October 11, 2011

"Ousdal og Jansens flukt fra sykehuset"

Ousdal og Jansens flukt fra sykehuset

To eldre menn i pysjamas, med kort tid igjen å leve, er på flukt fra sykehuset. Likevel handler «Minus 2» egentlig ikke så mye om døden.

Komedie: «Minus 2» er en poetisk komedie som berører essensen av det å være menneske: Liv, død, kjærlighet og frykt. Foto: Trine Dahl-Johansen

Trine Dahl-Johansen, skjerioslo, 11/10/11

Det er teaterhistorie som er samlet på Amfiscenen når Nationaltheatret inviterer til premiere på «Minus 2» lørdag 15. oktober. Sverre Anker Ousdal og Per Jansen har hovedrollene og Nils Ole Oftebro har regien. De tre har levd et langt liv med teateret og har mye erfaring å tilføre Samuel Benchetrits tekst.

Morsomt!

Regissør Oftebro er helt klar når det gjelder hva stykket handler om:

- Det handler egentlig veldig lite om døden! Det er mer om de viktige møtene man gjør i løpet av livet, som gjerne er helt tilfeldige. Og så er det morsomt! sier han. Selv etter å ha endevendt manuset ler han – gjerne fordi skuespillerne leverer en av replikkene på en litt annen måte en forrige gang.

Stikker av

I halvannen time skal Ousdal og Jansen, sammen med sykepleier Ine Jansen og lege Anders Mordal, fortelle historien til Paul og Julius. De ligger på samme sykehus og har fått beskjed om at de har en og to uker igjen å leve. Og hva gjør man når det allerede er for sent? Jo, man stikker av. I løpet av en absurd flukt fra sykehuset, lenket til dryppstativ og intravenøsslanger, blir vi kjent med to menn som har til felles at de skal dø, men fortsatt har mye ugjort – og mye de ennå ikke har forstått. Kvinner, for eksempel.

- Det at de bare har kort tid igjen å leve er et teatergrep som setter hele situasjonen på spissen, sier Ousdal.

Kort tid: Sverre Anker Ousdals rollefigur har fått dommen om at han bare har to uker igjen å leve. Lørdag 15. oktober er han sammen med Per Jansen klar for première på «Minus 2» på Nationaltheatret. Foto: Trine Dahl-Johansen

Avskjed

Ironisk nok er dette er Per Jansens avskjedsforestilling som fast ansatt på Nationaltheatret. I desember fyller han 70 år, men har ingen likhet med rollefiguren sin når det gjelder tid. I sitt eget liv har han mye mer enn en uke igjen å boltre seg på og planer er klare.

- Jeg har allerede ting på gang, blant annet på lerretet, røper han. Men akkurat nå er det fullt fokus på den kommende premieren. Sammen skal de finne timing, rytme og ikke minst huske mye tekst.

Ekte teater

- Dette er et stykke uten sterke virkemidler. Ordene lurer seg innpå deg og jeg håper folk får en sterk opplevelse selv uten effektmakeri, sier Ousdal.

- Ekte teater, med andre ord?

- Ja! sier de begge entusiastisk.

- Dette er trolig siste sjansen man har til å se disse to gutta sammen på scenen og det er en fin tekst! Det er sjelden det skrives så store roller for voksne menn, forteller Oftebro.

Humor: Gjennom en rekke humoristiske, vakre og såre scener avdekkes det hvem Paul og Julius er. Begge har sine svin på skogen, og de har ikke alltid gjort de klokeste valgene... Foto: Trine Dahl-Johansen

Heftige diskusjoner

De tre har vært kollegaer og venner lenge og har sterke meninger. Ousdal og Jansen innrømmer at de til tider har hatt heftige diskusjoner med regissør Oftebro om hvordan teksten skal leveres.

- Hver av oss ser ting på sin måte og mener at vi selv vet best, så vi har vært litt uenige, men vi har funnet en løsning, forteller Ousdal.

- Men vennskapet vårt ryker ikke – dette har hele tiden dreid seg om faget, avslutter Jansen.

No comments: