Tuesday, July 29, 2008

"Rosmersholm"

Rosmersholm

Et hemmelig mord, fortærende lidenskap, frustrert seksualitet, lammende skyld... "Rosmersholm" er et kriminaldrama, men også et stykke om menneskers manglende evne til å realisere sine begjær.

NRK Radioteatret, 17 April 2001


Er Rebekka West ond? Fanger hun Johannes Rosmer ved å drive hans hustru til selvmord i Møllefossen? Og får hun selv sin seksualitet og livslyst ødelagt fordi denne mannen er helt uten lidenskap?

Begjær, skyld og død

Johannes Rosmer drømmer om et liv uten begjær, en stille, glad, skyldfri tilværelse. Rebekka West er ung, frigjort og livsglad. Rundt dem vokser det fram et kynisk samfunn uten idealer. Alle parter vil sikre seg Rosmer for å bruke ham som frontfigur. Hva skjer når fortiden og samtiden eter seg inn i et kjærlighetsforhold?

Mangetydig Ibsen

"Rosmersholm" kom ut 23. november 1886 i et opplag på 8000 og hadde urpremiere på Bergen Theater 1. januar 1887.

"Rosmersholm" er kanskje Henrik Ibsens mest sammensatte og mangetydige skuespill. Ibsen ville ikke tilby stykket til Christiania Theater, for han mente publikum der ikke var moden nok. Det er kanskje ikke så underlig at Sigmund Freud kastet seg over dette dramaet, for her er det mørke og farlige drifter.

Samtidig møter vi Henrik Ibsen ved et vende-punkt. "Rosmersholm" er også resultat av det kultursjokk han fikk da han besøkte Norge og opplevde de politiske kampene i 1885. Det medfører at i Rosmersholm møtes de to verdner som tidligere var holdt atskilt i Ibsens dramatikk; den offentlige og den private.

Resultatet er tett og spennende mangetydighet, og i denne oppsetningen er det en av Norges mest markante regissører, Stein Winge, som har skapt "Rosmersholm" for Radioteatret.

"Rosmersholm" lanseres 5. april som den tolvte utgivelse i Radioteatrets store Ibsenserie på CD. Oppsetningen hadde premiere i Radioteatret i 1985.

Ibsenserien på CD

Radioteatrets Ibsen-prosjekt er ambisiøst. Komplett vil serien omfatte 19 av Ibsens skuespill. Serien er en spennende blanding av eldre innspillinger og nyproduksjoner og gir publikum mulighet til å møte en viktig del av Radioteatrets fortid og nåtid - og sider ved norsk teaters historie. Arkivproduksjonene som presenteres i serien er valgt ut som Radioteatrets beste Ibsen-forestillinger fra perioden og gir et møte med noen av tidens mest kjente teaterpersonligheter.

"Rosmersholm" sendes på P2 søndag 29. april og søndag 6. mai kl. 15.03 (to deler).

I rollene:
Kari Onstad, Kai Remlov, Sverre Anker Ousdal, Frode Rasmussen og Edel Ekblad.

"Rosmersholm"
Av Henrik Ibsen
Regi Stein Winge

2 CD Spilletid 1t 26 min

Hear clips at Lydbokforlaget.no, and at musiconline.no

No comments: