Sunday, July 20, 2008

"Fysikk, død og etikk på teater"

Fysikk, død og etikk på teater

Død, moral, fysikk og etikk står sentralt i teaterstykket Copenhagen. Der treffer publikum de to Nobelpris-vinnerne i fysikk, den danske jøden Niels Bohr og tyske Werner Heisenberg i et tenkt møte etter deres død.

Joachim Seehusen, Teknisk Ukeblad, 13 September 2002


Monna Tandberg (fru Bohr), Sverre Anker Ousdal (Bohr)
og Svein Tindberg (Heisenberg)
og spiller i stykket på Thalia Teater. Foto: Thalia Teater


Det er Thalia teateret som har satt opp stykket, skrevet av engelske Michael Frayn. Midt under 2. verdenskrig kommer tyske Heisenberg til sin gamle venn og lærer Niels Bohr. Det blir et vanskelig møte for begge, og det har vært spekulert mye på hvorfor Heisenberg reiste til København.

I teaterstykket lar Frayn de tre aktørene, Bohr, spilt av Sverre Anker Ousdal, hans kone Margrethe Bohr, spilt av Monna Tandberg og Werner Heisenberg, spilt av Svein Tindberg, møtes etter sin død for å se tilbake og diskutere møtet i København.

Stykket fokuserer de moralske problemstillingene fysikerene møter. Begge er blant de fremste i verden, begge er i ferd med å løse gåten rundt kjernekraft og fisjon. Men kan en av dem eller begge være med og utviklet nukelære våpen. Kan de fortsatt være venner etter å ha arbeidet på hver sin side i krigen?

Samtidig som stykket trekker frem en rekke grunnleggende moralske problemstillinger gir det en god forklaring til atomfysikk for legfolk. Fysikkrofessor Gaute Einevoll ved Norges Landbrukshøgksole har vært rådgiver for skuespillerne og regissør Kjetil Bang-Hansen. I programmet som er trykket opp er det gitt en kort og grei forklaring til atomfysikkens utvikling med korte personbeskrivelser.

Atomfysikk møter scene

I morgen, lørdag 14. september kl. 13:00 skal det være et åpent seminar i Filmteaterets lokaler om fysikken bak teaterstykket.

Seminaret er arrangert i samarbeid mellom Thalia teateret, Norsk fysisk selskap og Nordisk institutt for teoretisk fysikk. Her stiller professor Gaute Einevoll sammen med flere av sine kolleger. Sverre Anker Ousdal og regissør Kjetil Bang-Hansen kommer også.

En teatertur anbefales for de av våre lesere som bor i Oslo-regionen. Kombinasjonen av teoretisk fysikk og tradisjonell teaterkultur er vellykket og vil forhåpentligvis bli oppfattet som interessant både av dem som har hovedinteressen i fysisk retning og blant de som vender interessen mer mot det kulturelle aspektet.

No comments: