Tuesday, September 16, 2008

"Dokumentar om Vidkun Quisling"

Dokumentar om Vidkun Quisling

Arne Dvergsdal, Dagbladet papirutgave, 5. desember 2002

Hittil ukjent filmmateriale bidrar til å belyse Vidkun Quislings livsløp gjennom en dokumentarfilm i to deler som får premiere på NRK 1 mandag. - Vi får blant annet se private opptak fra NS-miljøer og høre kontroversielle uttalelser fra noen av hans nærmeste medarbeidere, sier regissør og manusansvarlig Svein Rune Nyland.

Filmen følger Vidkun Quisling fra barndom og skolegang til henrettelsen på Akershus. Nyland har reist i naziførerens fotspor i over to år, blant annet til Russland og Ukraina der den unge Quisling var Fridtjof Nansens utvalgte nødhjelpsarbeider.

- Det er, underlig nok, aldri tidligere blitt laget noen dokumentarfilm om Quisling. Det har vært som et stort puslespill med mange brikker, sier regissør Nyland, som har brukt tre år på prosjektet.

Filmens forteller er historieprofessor Oddvar Høidal, som i dag legger fram en nyutgave av sin store biografi «Quisling - en studie i landssvik». En annen hovedkilde er Hans Fredrik Dahls store Quisling-biografi. Blant skuespillerne er Sverre Anker Ousdal og Sven Nordin.

No comments: