Monday, September 15, 2008

"Neste år kommer røverne på film"

Neste år kommer røverne på film

Erle Moestue Bugge, Aftenposten papirutgave, 30. september 1987

Barnefødsel og tannverk til tross - filmatiseringen av "Folk og røvere i Kardemomme by" går efter planen og får premiere i september neste år.

Opptakene begynner i Norsk Films studioer på Jar imorgen under Thorbjørn Egners årvåkne blikk, og med svensk / norsk stjernedryss i alle de viktigste rollene.

Planer om å filmatisere "Dyrene i Hakkebakkeskogen" svever også i luften. Et amerikansk filmselskap har gjort fremstøt overfor Thorbjørn Egner om dette.

Men selv om Tante Sofie alias Kjersti Holmen [sic] ikke kan holde røverne i nakkeskinnet med det aller første på grunn av lykkelige omstendigheter, har røverne andre scener å bryne seg på. Blant annet skal de spille inn en "krevende" fengselsscene med fru politimester Bastian - en rolle som Grynet Molvig er kommet ens ærend over Kjølen for å spille.

- Grunnen til at vi blir snille og prektige og alt går bra til slutt, er at fru Bastian og jeg blir forelsket, hvisker Jonatan (Jon Eikemo) hemmelighetsfullt. Han kaster beundrende blikk bak buskede, røde bryn bort på den nette, lille politimesterkonen - for anledningen utstyrt med en krans av blonde fletter, nystrøkent, hvitt forkle og feiekost.

Det er 13 år siden Grynet Molvig sist opptrådte på en norsk scene, og hun legger ikke skjul på sin glede over å være tilbake. Hennes husbond, politimesteren, som spilles av den populære Brasse Brännström, var forhindret fra å komme til pressekonferansen på grunn av tannverk.

Sven Bertil Taube som barberer Sørensen var heller ikke der, men det var til gjengjeld røverne, og det til gagns. Akkurat slik vi kjenner dem fra boken og teateret. Ikke fnugg av levemannen Grev Danilo, slik vi opplevde Sverre Anker Ousdal i "Den glade enke" forleden. Som Kasper er han bare skitten, lang og hengslete. Litt penere og renere er Øivind Blunck som Jesper, men den godsligste er utvilsomt Jonatan - Jon Eikemos alter ego, ifølge ham selv.

- Filmen skal bli så trofast mot sitt litterære forbilde som overhodet mulig. Barn har dannet seg et indre bilde av Kardemomme by som det ikke er noen grunn til å fjerne seg fra. En garanti for at filmen blir helt i Thorbjørn Egners ånd, er at han selv er med som scenograf sammen med Frode Krogh, sier Bente Erichsen - filmens regissør og produsent.

Filmen er et samarbeidsprosjekt mellom Marcus Film A / S, Svenska Filminstitutet og Sandrews Film og Teater AB. Den er privatfinansiert gjennom et kommandittselskap, der fire banker står som garantister, og er beregnet å ville koste 14 millioner kroner.

No comments: