Wednesday, September 3, 2008

"'Orions belte': Nytrimmet og bedre"

"Orions belte": Nytrimmet og bedre

Per Haddal, Aftenposten papirutgave, 11. oktober 1985

Ingen "creditliste" denne gang, den bragte vi i førsteanm. i februar. * "Orions belte" er spent på nytt - og er blitt, om man tillater, mer spennende. Mange av de svakhetene som måtte påpekes da årets eksempelløst fremgangsrike norske thriller hadde premiere for noe over ni måneder siden, er nå fjernet.

Det gjelder ikke minst de rørete og klønete fyllescener i begynnelsen som fikk en så myndig og formsikker filmaktør som Sverre Anker Ousdal til å fremstå som en skamfull pliktløper.

Midtpartiet har beholdt sin internasjonalt anstrøkne dynamikk, om vi så må si, mens det svakere tredjeparti nå har fått en bedre utgang. Ola Solum & Co. har spilt inn avslutningen på nytt, her er det ikke utelukkende saksen som renser opp i filmens dengang så skuffende og umotivert abrupte punktum.

Foreliggende er mer påkostet og mer sikker i sin atmosfære. Og den peker inn i denslags som kommer i norsk film senere, vi tenker på den nye thriller "Blackout" og dens satsing på den stramt stiliserte film noir, nattemørkets genre.

"Orions belte" blir av enkelte regnet som en thriller med betydningsfullt politisk innhold.

Om vi så må si: På et ytre plan, kanskje. Men sant å si minner akkurat det om internasjonal dusinvare. Hva som er viktigere er vitaliteten, bevegeligheten, stilen - det har vi ikke vært bortskjemt med i norske filmer som gjerne oser av budskap. Men heller ikke mer.

Stilbevisstheten er våknet for alvor, det gir også "Orions belte" signal om. Og viljen til å strekke seg langt. Det er f.eks. intet å si på forbildet når det gjelder nyutsendelsen.

Også Steven Spielberg måtte presse "Nærkontakt av tredje grad" i hui og hast ut på markedet.

Men han kom tilbake med omklipp og ny slutt i noe han kalte Spesialutgaven. Og en spesialutgave har "Orions belte" nå også fått. Det låter jo ganske flott.

No comments: