Wednesday, September 3, 2008

"Filmstaben igang på Svalbard"

Filmstaben igang på Svalbard: "Orions belte" også i engelsk fjernsyn

Edel Bakkemoen, Aftenposten papirutgave, 14. juli 1984

Longyearbyen. En gammel ubåtjager fra krigens dager kommer brusende inn Adventfjorden - navnet M / S "Orion" lyser med nye bokstaver på den hvitmalte baugen.

På dekk står skuespillerne Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal og Hans Ola Sørlie og myser mot kaien. De kommer i fredelig hensikt: De tre skal spille hovedrollene som de tøffe "redergutta" som opererer i tvilsom fraktfart mellom isflakene på våre nordlige breddegrader i filmen "Orions belte" . "Sandy Hook" - den rustne lastebåten de reker rundt med - følger like i kjølvannet.

Jon Michelets roman fra Svalbard danner bakgrunn for et på så mange måter spennende prosjekt som Filmeffekt A / S står bak. "Orions belte" er den første kommandittfinansierte film her i landet. Den bir også den dyreste norske spillefilm som er laget hittil. Budsjettet er på 10,5 millioner kroner, men omfatter da ikke de to båter som er kjøpt opp til innspillingen. Staten garanterer for 6,5 millioner kroner.

- Og en spennende actionfilm skal det bli, forteller produsent Dag Alveberg. - Den engelske manusforfatter Richard Harris har kuttet i og snudd og vendt på Michelets roman, med hans godkjennelse. Handlingen er ganske forandret, og jeg vil ikke røbe den helt. Men Harris har selvsagt ikke utelatt det dramatiske møte mellom de tre hardhausene og russere som er ute i enda mer obskure oppdrag enn de . . .

I tillegg til den norske spillefilmen lages en engelsk TVversjon, som regissøren Tristan de Vere Cole (vi minner om "Den hemmelige arme") har det kunstneriske ansvar for. Men ikke nok med det: Fordi hele opplegget er såpass spesielt, lages samtidig en dokumentarfilm om innspillingen og de to filmer.

Noe forsinket kunne "Orion" legge til kai i Longyearbyen torsdag. De to travle produsenter Dag Alveberg og Petter Borgli i Filmeffekt A / S ønsker oss velkommen til omvisning ombord, der vi finner nesten hele filmstaben på ialt 27 mennesker og en skipshund. Regissør Ola Solum lar ennå skuespillerne gå fritt omkring, innspillingen er ikke kommet igang. Men det arbeides og planlegges hele tiden. Båten er fiffig omskapt til et flytende atelier med produksjonsrom, kinorom og klipperom, slik at filmen kan gjøres fedig fortest mulig.

Ubåtjageren skiftet status og navn til passasjerskipet M / S "Sognefjord" i 1950, og tjener anno 1984 også som hotell for filmfolkene, som forsikrer at de får god forpleining og har alt de måtte trenge ombord - også en egen videosalong som har vært flittig besøkt under den ukelange turen fra Bergen.

I tre uker fremover skal "Orion" og "Sandy Hook" farte langs Svalbardkysten, de neste tre uker ligger de utenfor Finnmark. De siste deler spilles inn i Oslo til høsten, ifølge planen. Men været lar seg ikke alltid planlegge. Og Sverre Anker Ousdal og Hans Ola Sørlie må pendle mellom "Orion" og opptak til den engelske filmen om Nordpolfarerne Scott og Amundsen.

Premieren på "Orions belte" er nå beregnet til februar 1985.

No comments: