TVserie om "Nonni": Vulkanutbrudd på Island
Edel Bakkemoen, Aftenposten papirutgave, 29. september 1987
Lokalbefolkningen kunne melde om nytt vulkanutbrudd på Sagaøya! Det har filmeffektmaker Aksel Rødseth sørget for. Mens gule flammer og sort røyk og kokende lava ble spydd ut og fanget opp sjeffotograf Tony Forsberg, var filmprodusent Petter Borgli og fotograf Kjell Vassdal i Canada og filmet hval. Og snart skal Sverre Anker Ousdal til Finse og slåss mot isbjørn. - Filmeffekt A / S ( "Orions belte" , "Etter Rubicon" ) er på ferde igjen.
Ved juletider neste år får vi se resultatet; en TVserie på seks episoder til 40 millioner kroner - og sannsynligvis en kortere kinoversjon.
Det tyske filmselskapet Tautus påtok seg å filmatisere islandske Jon Svenssons 23 nærmest selvbiografiske barnebøker om unggutten Nonni for süddeutsche Rundfunk. Men måtte sette bort selve jobben. Filmeffekt tok den, på ren entreprise.
Et så stort filmprosjekt har aldri før vært satt bort til et privat selskap i hele Skandinavia.
- Vi er jo vant til å arbeide under værharde forhold, og har nå måttet stå på før vinteren kommer. Vi har skutt opptil tre minutter film hver dag, og tempoet er omtrent dobbelt så stort som vanlig på en norsk filminnspilling, sier Borgli, og liker ikke helt nysneen som legger seg under sommerdekkene mens vi kjører over fjellet. Forbi nok en av selskapets biler som ligger totalvraket i grøfta - den fjerde som er tatt av vinden de siste ukene.
Det er et høyst internasjonalt og usedvanlig stort team som har satt ihvertfall jord i bevegelse på Island nå, forøvrig også i samarbeide med islandsk TV. - Staben teller 7080 folk, de fleste har bodd ombord på den nå litt rustne båten M / S "Orion" , som også tjente som base under innspillingen av "Orions belte" på Svalbard.
- Hva skulle vi gjort uten den? Iallfall ikke denne filmen, medgir Petter Borgli.
To islandske unggutter har hovedrollene som brødrene Nonni og Manni, engelske Lisa Harrow spiller moren, spanske Concha Hidalgo bestemoren, og engelske Stuart Wilson er en ond mann som blir kokt i lava, mens franske Luc Merrenda spiller helt. Tyske Klars Grünberg, som har jobbet med bl.a. Fassbinder og Schlöndorff, har en rolle, mens nordmennene er representert ved "familien" Anne Marit Jacobsen, Sverre Anker Ousdal, Hans Jacob Sand og Torstein Hølmebakk.
- Handlingen er lagt til 1860årene, og den stadige kamp mellom onde og gode krefter, ender godt og søtt. Hver episode avsluttes med en såkalt cliffhanger, et spennende høydepunkt, forteller produsenten. Aftenposten får oppleve nettopp en slik dramatisk scene i det idylliske Husafell: Vannet fosser ut av forstenet lava, og elven går stri når de to guttene kommer ridende på en vilter, vakker hest. De blir tatt av strømmen når de prøver å komme over . . .
Hesten trives ikke i det kalde vannet, og tråkker på minsteguttens fot. - Ellers er dette gått fantastisk fint hittil, sier regissør August Gudmundsson, islending som har bosatt seg i London og som før har laget filmene "Den fredløse" , "Land og sønner" og "Gullsand".
- Jeg leste alle bøkene om Nonni da jeg selv var på hans alder, 10-12 år gammel. De var folkelesning på Island dengang, men er ikke så kjent nå.
De ble regnet som sunn og spennende litteratur, med et godt budskap. Også i filmen spiller naturen en stor rolle. Hver gang guttene går hjemmefra, havner de i trøbbel: Snestorm, bresprekker, opprørt hav, vulkanutbrudd, hvalstim, isbjørnkamp.
Filmen blir nok ganske eksotisk, men vi prøver også å gjøre den relativt realistisk, forteller regissør Gudmundsson.
Han har ikke mindre enn fire assistrende regissører til å hjelpe seg. - Det er nødvendig, for dette er en komplisert produksjon, alt må være nøyaktig planlagt, vi har ikke tid til å vente på noesomhelst, sier han fornøyd midt oppe i alle strabasene.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment