Sunday, August 3, 2008

"Dramatisk sjøslag i Stadsbygd"

Dramatisk sjøslag i Stadsbygd

Tomas Kothe-Ness, Adressa.no 24 August 2005Sjøslag: Skuespiller og regissør Sverre Anker Ousdal håper å ha tilført «Den siste viking» litt råskap.Skuespiller og regissør Sverre Anker Ousdal håper å ha tilført «Den siste viking» litt råskap.

Han ber om vannslanger, kamp på nevene og skuespillere ut i den iskalde sjøen til fulle dampsirener. Regidebutant Sverre Anker Ousdal har innkalt til improvisert formiddagsøkt av Trollfjordslaget foran utescenen i Prestelva i Stadsbygd. Den kjente skuespilleren Ousdal er hyret inn for å dramatisere det vanvittige sjøslaget i Lofoten, som er en viktig del av Johan Bojers roman «Den siste viking». Teateroppsetningen ved museet i Stadsbygd har imidlertid i alle år bare nevnt dette slaget under oppsetningen fordi det har vært for krevende å utføre, sier prosjektleder Svanhild Sveaas Skrødal.

Rå og mandig

- Derfor inviterte vi Ousdal til å ta regien og få med Trollfjordslaget. Jeg synes det er blitt en råere og mer mandig forestilling. Ousdal har gått seriøst til oppgaven. Han har en fin måte å instruere på, og er langt fra noen primadonna.

Og selv om Ousdal ennå ikke er blitt helt fortrolig med den trønderske sommeren og dialekten, er han helt på bølgelengde når amatørskuespillerne fra Rissa, pluss Arne O. Reitan og Terje Ranes diskuterer løsninger på scenen av Trollfjordslaget. Den erfarne skipperen Ousdal har sterke meninger om hvordan det bør se ut, men han lytter også på innspill fra skuespillerne.

- Jeg har vel ikke gjort så veldig mye med selve stykket bortsett fra å ta med Trollfjordslaget, som er en dramatisk hendelse i fortellingen. Jeg har kanskje strammet inn litt her og der og gjort forestilling mer hardtslående, barskere og maskulin, sier Ousdal.

Ikke helt ufarlig

Og det spares ikke på kruttet. Det skal være ekte saker. Ousdal har merket seg Adresseavisens anmelder som for noen år siden kommenterte stykket som et vinterteater i sommerlys. I år skal det spilles på seinkveld med lyskastere.

- Vi prøvde med flomlys i går, og det ga en veldig fin effekt.

Ousdal vil ha alle båtene på sjøen og full kamp på bare never og årer. Dette er ikke helt ufarlig, det har allerede skuespillerne fått merke. I delvis mørke må de komme seg til land etter slaget. For å sikre folk som havner i sjøen, har teaterlaget allerede bestilt froskemenn som ligger klar hvis noe uforutsett skulle skje. Mens frosne lokalskuespillere kommer seg opp i båtene, beordrer Ousdal en repitisjon av kampen. Han er imponert over amatørskuespillerne.

Allerede før premièren på fredag er det dokumentert at amatørteater ikke er for amatører. I alle fall ble veteranen i teaterlaget; Jakob med litjfoten - Andreas Gjermstad, første offer i Trollfjordslaget. Men prosjektleder Skrødal er ikke bekymret.

- Alt går som planlagt. Første forestilling er allerede utsolgt og vi håper publikum vil benytte sjansen til få med seg dette.

For dette er et stort løft for Rissa Ungdomslag og Museet Kystens Arv. Ikke minst økonomisk med et budsjett på rundt 1,3 millioner. Nå håper teaterlaget på et løft og minst ti tusen tilskuere.

No comments: