Friday, August 29, 2008

"To store ved tre store"

To store ved tre store

Emil Otto Syvertsen, Bergens Tidende papirutgave, 17. august 2003

Tre store skuespillere sørget for at Marie Hamsun og Henrik Ibsen ble levende for et stort publikum i Grimstad kulturhus under Ibsen-dagene.

Ibsen-dagene Ghita Nørby fortalte om Marie Hamsun og Sverre Anker Ousdal fortalte om en skuespillers arbeid med seg selv og med Ibsen. Godt hjulpet av Kjersti Holmen avsluttet han med den sterke oppgjørsscenen fra Ibsens Brand.

Ghita Nørby improviserte sin tale om Marie Hamsun, og like før forestillingen stilte hun imøtekommende opp til intervju. Hun mener Marie Hamsun er dømt altfor hardt tatt i betraktning den skjebne hun hadde i livet.

- Nå ser jo jeg Marie Hamsun med danske øyne. Jeg har ikke den smerten innenbords som nordmenn har i forhold til Knut og Marie. Men jeg fikk en stor ømhet for henne gjennom de studier jeg gjorde under forberedelsene til Hamsun-filmen.

Betalte en høy pris

- Marie Hamsun betalte en veldig pris for å følge Knut. Hun måtte gi opp å være skuespiller, og ved å gjøre noe slikt, å nekte seg selv det en har aller helst vil, så fortrenger en noe og der oppstår noe veldig sårbart inni en. Han slo jo ring om henne, og den kom hun aldri ut av. Enorme krefter må han ha hatt den mannen, som et fjell, det største i Norge. Vel, han deler kanskje toppene med Bjørnson og Ibsen. Vi mennesker må ikke sperre hverandre inne. Men så er det ikke alle som møter Knut Hamsun, da.

En sånn mann, du kan da ikke si nei. Han var jo så praktfull, sånt et stykke mannfolk, utbryter hun, mer og mer engasjert.

- Nå er det gått mange år siden vi laget Hamsun-filmen. Likevel har jeg det slik at bare noen sier Marie Hamsun, så er jeg der igjen, like betatt av hennes liv. Hun er gått veldig inn under huden, og jeg har kjempet veldig for henne, sier Ghita Nørby.

Møte med Ibsen

Sverre Ankers første møte med Ibsen var da faren leste Terje Vigen for Sverre og hans bror. De var bare i førskolealder, og faren må ha vært en begavet forteller.

- Du må dikte inni deg. Du må lete både over og under linjene.

Og du må lete etter noe i deg selv i det du leser. Alt det du sånn samler inni hodet ditt gjør noe med ordene. Ordene blir dine. Det er du som bestemmer. Og disse ordene, som er skrevet av en av verdens største diktere, Henrik Ibsen, de blir dine, sa faren til lille Sverre.

Og så forteller den voksne utgaven om hvordan det gikk med Ibsen i gymnaset, med en lærer som var mest opptatt av jamber og trokeer og nærmest ødela det hele. Og om hvordan Ibsen-studiene var ved Teaterhøgskolen på 60-tallet, med Toralv Maurstad som uovertruffen instruktør.

- Nå har jeg holdt på nesten 40 år som skuespiller. Og en ting har jeg lært: Ibsen er ikke Henrik Ibsen fra i går. Ibsen er Sverre Anker Ibsen fra i dag. Det handler om min tid, sier han.

Etter forestillingen gikk mange til bords med Hamsun, ledet av matspesialisten Henry Notaker, servert av mesterkokkene på Apotekergården.

Det ble nok mer av Markens grøde enn av Sult.

No comments: