Sunday, August 3, 2008

"Spelet 'Den siste viking' er tilbake"

Ousdal tar regien i Rissa

Tone Almhjell, addressa.no, 25 May 2005
Vind i seilene: «Den siste viking» vil bli enda større med Sverre Anker Ousdal som regissør. – Jeg håper du er snill, kommenterte Andreas Gjermstad, veteran i rollen som Jakob Pinade. Bak står Stein Aage Nesdal i Rissa Ungdomsslag.

Spelet «Den siste viking» er tilbake.

Til sommeren er den populære dramatiseringen av Johan Bojers «Den siste viking» tilbake på utescenen til Museet Kystens Arv i Statsbygd. Det er tre år siden sist, og med et grunnlag av gode anmeldelser og 9500 tilskuere fra tidligere oppsetninger tar spelet mål av seg for å bli Nordens største kystspel. Og jammen har ikke arrangørene fanget storfisk, for til å regissere årets fremføring har de fått den garvede skuespilleren Sverre Anker Ousdal.

Gammel sjøulk

– Det blir en vitamininnsprøytning å jobbe med entusiastiske og oppofrende amatører, og jeg gleder meg, sier den relativt ferske regissøren.

– Men jeg har jo drevet litt med teater og litt med båter, så dette passer meg fint, underdriver han.

Ousdal er nemlig gammel sjøulk selv, med en kort tid på sjøen som ung mann og en lidenskap for seilbåter. Han har seilt til Shetlandsøyene og Orknøyene med egen skute, og gleder seg til å bryne seg på utfordringene det byr på å ha et friluftsteater med båter. I år inkluderer det en helt ny scene, nemlig slaget i Trollfjorden, hvor de små robåtfiskerne kjemper mot dampbåtene og de store kapitalkreftene som gjorde innhugg i fangsten.

Barskere og mørkere

Under Ousdals ledelse skal «Den siste viking» bli barskere og bråere, for stykket skal smake mer av den grimme hverdagen i kystsamfunnet. For å lokke frem den litt dystre stemningen skal stykket denne gangen spilles på sene, mørke augustkvelder. Men arrangørene lover at det ikke skal by på noen problemer for folk på den andre siden av fjorden, og setter opp busser til og fra Trondheim sentrum. Stykket skal spilles i en uke, og premieren er 26. august.

No comments: