Friday, August 29, 2008

"Sverre Anker Ousdal i 'Oleanna': - Lett som champagne!"

Sverre Anker Ousdal i "Oleanna": - Lett som champagne!

Ruth Krefting Enger, Aftenposten papirutgave, 23. august 1994

- Etter Ibsen føles dette som champagne, sier Sverre Anker Ousdal, som gjester Trøndelag Teater med rolle i "Oleanna".

- David Mamets "Oleanna" er et meget godt stykke. Etter å ha spilt Ibsens Solness og pastor Manders foruten Lavrans i filmen om "Kristin Lavransdatter", synes jeg dette er champagne-lett å bære med seg i sjelen, sier Sverre Anker Ousdal, som har fått permisjon fra Nationaltheatret for gjesterollen.

Trøndelag Teater presenterer "Oleanna" 13. september i Trond Birkedals regi. Skuespillet har provosert, opprørt og begeistret publikum i New York, London og Stockholm, senere kommer det også på Torshov og Rogaland Teater. Trønderne er ikke bare først ut i Norge, men har også sikret seg Sverre Anker Ousdal. Hvordan?

30 års vennskap

- Teatersjef Terje Mærli og jeg har vært gode venner i 30 år og jobbet mye sammen, sist i "Gengangere". Da han spurte meg, var det ikke vanskelig å si ja, sier Ousdal.

Han spiller universitetsprofessoren som venter forfremmelse, trygg på seg selv i kraft av fag, kunnskaper, språk og makt. Inn i hans verden dukker det opp en kvinnelig student som bevisst bruker sitt kjønn. Som stiller spørsmål og nekter å gå inn på mannens premisser. "Pygmalion"-problemene blir endevendt.

- Tonen er hverdagslig og dialogen stålblank. Men bak replikkene ligger en masse små, skjulte hemmeligheter som det er spennende å utforske. Det er sjelden vi skuespillere får slike muligheter, sier Ousdal.

Studenten tolkes av unge Kjersti Elvik (25) fra Trøndelag Teater. Hun medvirker også i "Ibsens barn", som gjester IbsenFestivalen.

Til å være et teater som pendler mellom provisoriske lokaler i påvente av oppussing og nytt bygg, har Trøndelag Teater et imponerende repertoar å by på. Først ut er Edvard N. Rønnings "Danseskolen". Etter "Oleanna" følger Falkbergets "Den fjerde Nattevakt" med Janne Kokkin som Gunhild og Jan Frostad som Benjamin Sigismund. I oktober vises Nina Valsøs "Little Girl Blue" og i november Jane Martin "Cementville" om kvinnelige brytere, og Julian Garners familiespill "Kjetta på Dovre".

Og rett etter nyttår kommer "Vildanden" i teatersjefens egen regi.

No comments: