Friday, August 29, 2008

Gengangere og nykommere

Gengangere og nykommere

En TV-kritiker får av og til brev fra leserne/seerne med spørsmål som: Kan ikke du skrive i avisen slik at vi får se Nationaltheatrets «Gengangere» på TV, og kan ikke du skrive sånn at TV-serien «Riget» sendes tidligere på kvelden?

Hans Rossiné, dagbladet.no, 26. februar 1996

Nå har muligens TV-kritikere en promille påvirkningskraft, men noen særlig makt til å påvirke TV-selskapenes sendeskjemaer har vi nok ikke. Skjønt akkurat i tilfellet ypperlige teateroppsetninger, skulle jeg gjerne hatt makten til å få NRK til å overføre flere av dem.

Ypperlig

To slike ypperlige teateroppsetninger blir å se på Nationaltheatret utover våren, Ibsens «Gengangere» og Strindbergs «Faderen». På NRK P2 i går kunne du høre Lise Fjeldstad og Sverre Anker Ousdal snakke om arbeidet bak rollefigurene sine i disse to stykkene.

Det ble en både munter og interessant halvtime i studio hos Olav Vesaas. Sverre Anker Ousdal snakket om viktigheten av å benytte barndommens dialekt som pastor Manders, og om hvordan han nå brukte tida på seriøse teaterroller framfor å delta i «lissom-lassom» såpedramaer og mediedebatter. Lise Fjeldstad fortalte om kraftinnsatsen bak fru Alving, og om at hun i spilleperioder ikke er tilsnakkendes etter halv tre om ettermiddagen. Olav Vesaas var forsiktig til stede med spørsmål som fikk de to store scenekunstnerne til å åpne seg. Fikk du ikke med deg denne forstandige samtalen, kan jeg nok ikke hjelpe deg, om enn jeg gjerne ville.

For den som vil ha radio- og fjernsynsprogrammene hjemme i stua si akkurat når det passer ham eller henne, bør nok heller sette sin lit til nykommere innen IT-teknologien enn til gengangerne blant TV-kritikerne.

Arbeidet med denne teknologien er allerede godt i gang, ja skal vi tro ekspertene er dette virkeligheten om kort tid. NRK er allerede på Internettet der du selv med noen klikk kan hente de programmene du vil ha. NRK 2 starter interaktivt TV fra Tromsø i september.

Egne valg

Og i et stort essay i den danske «Weekendavisen» skriver generaldirektør Christian S. Nissen i Danmarks Radio, at i år 2000 vil digitaliseringen av mediene ha ført til at TV-seeren er frigjort fra kollektivet og selv kan se TV etter egne ønsker og valg. Han spår 300 nye digitale TV-kanaler i Europa. For at du ikke skal zappe deg i hjel, kommer de såkalte «set top boxes» og TV-er med computere hvor du selv koder inn TV-preferansene dine. Når du slår på, serveres din meny, og du kan få «Norge Rundt» på et tidspunkt som passer deg, akkurat som ved lån av bok på bibliotek.

Du bestemmer selv når du vil lese den.

Det vil nok bli lite post til oss TV-kritikere i åra framover.

No comments: